Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Дянков: Бюджетът е много по-добър от тези на другите държави

Снимка: БГНЕС

Бюджетът е много по-добър от тези на другите държави, каза в кулоарите на парламента вицепремиерът и финансов министър Симеон Дянков. Той определи дискусията по параметрите на бюджета за 2012 година като вяла.

Вяла дискусия. Опозицията продължава да си лиже раните от изборната загуба. Бюджетът е много по-добър от тези на другите държави. Вече и на тях им става ясно, че България всъщност е доста по-добре от голяма част от европейските държави, бюджетно. За трета поредна година ние имаме финансова стабилност – нещо, което половината от Европа вече го нямат. Ние бяхме на дъното заради 45 години социализъм. След това бяхме на дъното заради 20 години комунисти и т.н. Сега се отлепваме от дъното, но за това трябва време.

По повод възможността между първо и второ четене на законопроекта за бюджета на Държавното обществено осигуряване да се увеличи с една година възрастта за пенсиониране, както и нагласите на синдикатите да започнат стачка заради това, Симеон Дянков коментира:

Ако темата е високи пенсии, трябва да се мисли откъде да дойдат тези пари, а те трябва да дойдат по някакъв начин в НОИ.

На въпрос, ако синдикатите заплашат със стачка, ще бъде ли вкарано това предложение за обсъждане между първо и второ четене на бюджета, финансовият министър отговори: Надявам се, че те са достатъчно смели, за да знаят какво е в дългосрочната перспектива на България, а не да мислим за 2 месеца дали ще има стачка или няма стачка. Демокрация е и всеки има право да стачкува.

Още по темата:

Парламентът прие на първо четене Бюджет 2012

Информация на Румяна Василева.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна