Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преглед на чуждестранния печат

Снимка: Архив
"Турция е на ръба на открита конфронтация със Сирия", пише на британският вестник Дейли телеграф. Само за няколко месеца Анкара се превърна от съюзник на Башар Асад в негов най-ожесточен критик. Турската страна прекрати съвместните сондажи за петрол и предупреди, че ще спре износа на електричество за Сирия. За първи път високопоставен турски служител заговори открито за буферна зона, която трябва да е от сирийската страна на границата и да служи за убежище на бежанците. Създаването на такава зона би наложило преки военни действия, пише изданието. Вестникът цитира думите на турския премиер Ердоган, че режимът на Асад "виси на косъм" заради жестоките репресии над опозицията.

Анализатори, цитирани от Файненшъл Таймс, допускат, че Дамаск ще опита да провокира напрежение по границите със съседите си, ако политическата конфронтация с арабските правителства се засили.

Задълбочаващата се изолация на Асад е станала още по-очевидна, след като шест членки на водения от Саудитска Арабия Съвет за сътрудничество в Залива отхвърлиха призива му за консултации с Арабската лига, пише Гардиън. Вестникът цитира и призива на йорданския крал Абдула към сирийския лидер да се оттегли.

"Асад ще си отиде единствено ако собствените му танкове се обърнат срещу него", пише Робърт Фиск от Индипендънт. Помпозните прогнози на Запада за неминуемата гибел на Асад - основани повече на Ютюб, отколкото на реалността - са безнадеждно оптимистични, пише авторът. Наистина, има дезертьори от сирийската армия, но революциите не побеждават с Калашников. Единствено дезертирането на танкова бригада и няколко генерала, както стана в Либия, може да създаде шанс да се постигне това. Освен това военната подкрепа на Русия няма да бъде прекратена, пише Робърт Фиск.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна