Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преглед на чуждестранния печат

Снимка: Архив

Освен бившите съветски републики, Руската федерация трябва да привлече в бъдещия Евразийски съюз редица други държави, сред които и България. Така смятат участници в кръгла маса, организирана вчера от управляващата партия "Единна Русия", пише руският печат.

Вестниците припомнят, че създаването на нова общност в постсъветското пространство бе предложена от премиера Владимир Путин. Статия на Путин за Евразийския съюз бе поместена в Известия през октомври. Според фракцията на "Единна Русия" в Държавната дума, която е инициатор на срещата, "руската държава може да устои и да се сбъдне само като център на влияние" в този съюз, пише Комерсант. Според руския политолог Дмитрий Орлов новият съюз ще бъде продължител на идеята на Владимир Путин за единно икономическо пространство, което от 1 януари ще обедини Русия, Беларус и Казахстан. Орлов смята обаче, че целите на модернизацията изискват руската страна да се обедини не само с бившите съветски републики - днес членки на ОНД, но и с държави, "лоялни към руските икономически интереси: Финландия, Унгария, Чехия, Монголия, Виетнам, България, Куба и Венецуела".

Водеща тема за италианските вестници е новото правителство на Марио Монти, чийто състав беше обявен в сряда. Мениджъри, професори, три жени и нито един политик - това е формулата за успех на Супер Марио, пише Кориере дела сера. В новия кабинет всеки изглежда подходящ за поста си, отбелязва Република. Монти изпълни обещанието да намали броя на министрите от 13 на 12, като и броя на министрите без портфейл, които са само 5.

Най-широка подкрепа получи снощи коалиционното правителство на премиера Лукас Пападимос, за кабинета гласуваха 255 от общо 293 присъствали депутати, пишат гръцките вестници. Кабинетът получи вот на доверие от един парламент с проблемна представителност, коментира обаче Елефтеротипия. Изданието се спира на появилите се "пункатини" в двете основни партии ПАСОК и Нова демокрация заради разногласия.

Председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу пръв от висшите европейски чиновници открито призна, че страните от Европейския съюз са се сблъскали със „системна криза”. По-рано за това говориха само експерти, посочва руският Взгляд. Според Барозу, изход от кризата без икономически ръст е невъзможен, а еврозоната е застрашена от рецесия.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна