Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Н. Младенов: Политиката ни остава непроменена за назначенията на посланици с досиета

Снимка: БГНЕС

Въпреки решението на Конституционния съд, политиката на правителството остава непроменена спрямо назначенията на посланици с досиета. Това потвърди в кулоарите на парламента министърът на външните работи Николай Младенов.

Министър Младенов е категоричен, че препоръката на парламента, приета с две трети мнозинство, трябва да бъде спазена. Хора, част от системата на ДС да не заемат посланически постове в чужбина. В следващите месеци започва процедурата по съгласуване на назначенията.

След встъпването в длъжност на президента Плевнелиев тя да може да бъде приключена. Кандидатите за посланици ще бъдат представени в Народното събрание, всеки от народните представители ще има възможност да се запознае с тях, каквато практика има от началото на този мандат.

Решението на Конституционния съд е взето, но в рамките на диалога между президента и изпълнителната власт ще бъдат направени номинации за посланици, категоричен е Младенов. 

Трябва да бъде ясно, че българската държава има ясната и категорична воля да се раздели с това минало. Вече е неприемливо хора, които са били част от ДС, да представляват страната ни в чужбина. Аз утре мога да назнача последния шеф на ДС за посланик на Република България, ако правителството ме подкрепи, съответно президентът. Аз няма да номинирам и Министерският съвет няма да одобрява хора, които са били част от системата на ДС.

Информация на Даниел Инков.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна