Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

БАН: През 2060 българите ще бъдат с два милиона по-малко

Снимка: БГНЕС

Защо към 31 декември 2060 година населението на България ще бъде с близо два милиона по-малко, отколкото е сега - това е един от въпросите, на който дават отговор експерти, участвали в подготовката на изданието "Населението на България в началото на 21-ви век". Проф. Атанас Атанасов обясни, че твърдението се основава на основните демографски показатели раждаемост, смъртност, прираст, миграция. Вижда се, че имаме отрицателен прираст от 4-5 на хиляда. Това са трайни демографски тенденции, те са устойчиви и трудно могат да се променят, към 2060-а вече няма да бъдем 7 милиона и 364 хиляди, каквито са резултатите от последното преброяване, а се очертава да бъдем около пет милиона и половина, твърди проф. Атанасов.

Това са европейски тенденции, но ние сме първенци. В Англия, Испания, Дания, Холандия има тенденция към увеличаване на населението. В Германия, Франция Италия, Унгария и Чехия картина е "шарена", в съседните Румъния, Турция, Гърция, Сърбия и Македония - също. В някои страни населението леко ще се увеличава, в други - с малко ще намалява. Но няма страна, където населението да намалява до 89 процента до 2030 година, отбелязва проф. Атанасов.

Делим наслението на три категории - до 14 години, от 14 до 64 и над 65. Населението в трудоспособна възраст става малко, все повече – в нетрудоспособна. Тенденцията пълзи в цяла Европа. Стратегията за демографско развитие не може да обърне тендениите поне до 2020 година. Това, което се прави, е много малко, а трябва да се намалят абортите, да се увеличи продължителността на животада се стимулират жените с образование да раждат повече деца, каза още проф. Атанасов.

Цялото интервю на Таня Величкова и Светослава Кузманова с проф. Атанас Атанасов чуйте в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна