Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Арабската лига наложи икономически санкции на Сирия

Набил Елараби, председател на Арабската лига, и Шейх Хамад бин Джасем ал-Тани, премиер на Катар.
Снимка: ЕПА / БГНЕС

Външните министри от страните-членки на Арабската лига са постигнали договореност за редица санкции спрямо Сирия на срещата си днес в Кайро. Санкциите включват замразяване на активите и ембарго за инвестиции в Сирия, съобщиха Би Би Си и Франс прес.

Катарският премиер Шейх Хамад бин Джасем ал-Тани заяви на пресконференция след срещата, че мерките са били одобрени от 19 страни от общо 22-те държави в лигата. Те са гласували в полза на това на значими сирийски функционери "да им бъде забранено да пътуват до арабски страни и да бъдат замразени активите им в арабски страни". Членките на организацията освен това ще спрат да търгуват със Сирийската централна банка и ще замразят икономическите си отношения с правителството в Дамаск, с изключение на търговията на храни. Решението на лигата призовава също централните банки на арабските страни да наблюдават паричните трансфери към Сирия, но без преводите на суми от сирийци, които се намират извън държавата си, към семействата им вътре в страната.

Ирак се е въздържал при гласуването и би отказал да прилага санкциите, а Ливан "се разграничил" от мерките, казал още ал-Тани.

Мерките бяха гласувани след месеци на протести в Сирия. По данни на ООН над 3500 души са били убити при опитите на правителството на смаже демонстрациите. По-рано през ноември Арабската лига гласува да замрази членството на Сирия. Този ход беше определен от Дамаск като опит на организацията да се меси във вътрешните работи на страната. Сирийският външен министър Уалид Муалем вече обвини лигата, че се опитва да направи конфликта вътре в страната международен.

Междувременно в Сирия над 10 души са били убити при последните военни операции на правителствените сили, съобщи сирийската Обсерватория за наблюдение на човешките права. Шестима са били убити в централната провинция Хомс. Двама, сред които и 14-годишно дете, са загинали при стрелба в квартали на Дамаск. Двама души са загинали в района на източния град Дейр аз Зур.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени