Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Арабската лига отново призова Дамаск да спре насилието над демонстранти

Снимка: ЕПА / БГНЕС

Генералният секретар на Арабската лига Набил Елараби призова Дамаск да подпише плана на организацията му за слагане на край на протестите в Сирия, предаде Ройтерс. Според него това би довело до преразглеждане на санкциите и другите мерки, предприети от лигата срещу сирийското правителство.

Призивът е бил отправен в писмо на Елараби до сирийския външен министър Уалид Муалем. Генералният секретар посочил в текста, че подписването на споразумението би довело до "преразглеждане на всички мерки, които съветът на лигата е взел".

На 27 ноември външните министри от държавите членки на организацията гласуваха на специално заседание в Кайро в полза на налагането на сериозни икономически санкции на Дамаск.

В същото време Европейският съюз възнамерява да затегне през тази седмица санкциите върху петролния и финансовия сектор в Сирия, за да накаже режима в Дамаск за смазването на продемократичните протести. Това е заявил за Франс прес европейски дипломат, пожелал анонимност.

Санкциите, които предстои да бъдат одобрени от външните министри на страните-членки на Евросъюза в четвъртък, ще включват забрана за износа на съоръжения за газовата и петролната индустрия в Сирия. Сред наказателните мерки ще има и такива за блокиране на другите източници на финансиране на режима, допълнил дипломатът.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна