Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преглед на чуждестранния печат

Снимка: Архив

Близо 10 000 души излязоха по улиците на българската столица София в знак на протест срещу увеличаването на пенсионната възраст. В същото време стачката на железопътните работници продължава за седми пореден ден, а фермерите протестират срещу намаляването на субсидиите, съобщава Фигаро. Българският финансов министър заяви, че няма пари и няма за какво да се преговаря. Така той отговори на въпрос на български журналист дали е съгласен да разговаря с протестиращите железничари, посочва Комсомолская правда . Симеон Дянков бе по-благосклонен към искането на зърнопроизводители за извинение за неизпълнените предизборни обещания.

Отношенията между Великобритания и Иран достигнаха най-ниската си точка от десетилетия, след като Лондон обяви, че е решил да изгони иранските дипломати в отговор на нападението срещу британското посолство в Техеран, отбелязва Индипендънт. Иранското външно министерство определи този ход като прибързан и предупреди, че той може да доведе до ответна реакция.

Британският външен министър Уилям Хейг заяви, че решението за изгонване на дипломатите не означава пълно скъсване на отношенията с Техеран, тъй като двете страни могат да продължат диалога на международни срещи, пише Гардиън. В следващите дни трябва да се реши коя страна ще представлява интересите на Великобритания в Иран, след като Лондон затвори посолството си в Техеран и изтегли персонала на дипломатическата си мисия. След решението на Великобритания да затвори посолството си в Техеран и да изгони иранските дипломати от Лондон Ислямската република изглежда се доближава все повече до положението на парий на международната сцена, отбелязва Ню Йорк Таймс. Изолацията на Техеран може да затрудни усилията на западните правителства да спрат иранските ядрени дейности, които според тях са насочени към разработване на атомно оръжие. Британското посолство в иранската столица отдавна е смятано от иранците за "шпионско гнездо", но все пак осигурява полезен мост за дипломатически контакти по ядрения въпрос, като се има предвид, че САЩ не поддържат дипломатически отношения с Иран от над 30 години, посочва изданието.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна