Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преглед на чуждестранния печат

Снимка: Архив

България и Румъния отново поставят въпроса за кандидатура за съвместно домакинство на европейското първенство по футбол през 2020 г., пише румънският вестник Газета спортурилор и допълва, че за тази цел ще бъдат необходими четири милиарда евро. Цитиран е председателя на Българския футболен съюз Борислав Михайлов, че е възможно през март 2012 г. Румъния и България да внесат официална кандидатура.

Ромъния либера съобщава, че по бреговете на Румъния и България ще бъдат инсталирани сензори за тревога за цунами в Черно море. Проектът се финансира от програмата на ЕС за трансгранично сътрудничество. Според експерти, бреговете на двете страни са заплашени от цунами при силно земетресение.

Решението за кандидатура на Сърбия за членство в Европейския съюз ще бъде взето в петък, пишат всички сръбски издания.

Македония победи Гърция в Хага, коментират вестниците в Македония по повод решението на Международния съд, че през 2008 година, с блокиране приема на Македония в НАТО, Гърция е нарушила Временната спогодба.

Парламентарните избори в Русия от 4 декември продължават да са основна тема в западния печат.

Ню Йорк таймс цитира държавния секретар на САЩ Хилари Клинтън, която остро критикува изборния ден в Русия. Гардиън пише: "Руските избори прераснаха в насилие след сблъсъци между полиция и протестиращи". Има данни за стотици задържани, отбелязва вестникът. Спечелването на близо половината гласове би се приело като триумф в много други страни, но резкият спад в избирателната подкрепа в съчетание с твърдения за измами означават, че "Единна Русия" няма особени поводи да празнува, пише Дейли телеграф.

Русия и НАТО трябва да изградят две отделни системи за противоракетна отбрана с една обща цел, заявява генералният секретар на алианса Андерс Фог Расмусен в статия, която помества руският вестник Комерсант. "Ще продължим този диалог с Руската федерация - и НАТО не затваря вратите", уверява генералният секретар.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна