Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Йорданка Фандъкова: В началото на 2012 г. очакваме одобрение на втора фаза от завода за отпадъци

Снимка: БГНЕС
Общинските съветници от БСП в София алармираха, че заводът за битови отпадъци няма да бъде изграден до 2 години, каквато бе амбицията на Столичната община. Те се позоваваха на информация от Брюксел, че се налага нова обществена поръчка по проекта. Председателят на групата общински съветници от БСП Жельо Бойчев обясни:

Проблемът е начина, по който са проведени обществените поръчки за избор на изпълнител. Няма как ЕК да остане безучастна към тези практики в Столична община. Тази информация от вчера, че ще бъде наново проведена обществена поръчка за избор на изпълнител на големия завод за механично и биологично третиране на битови отпадъци, е потвърждение на тези наши думи. Жалкото е, че така се загубиха около две години.

Междувременно от Столична община съобщиха, че ЕК е потвърдила в писмо ангажимента си да разгледа и оцени апликационната форма. Очаква се решението за финансиране да бъде издадено не по-късно от 3 месеца от получаване на апликационната форма. Няма повод за притеснение, коментира кметът Йорданка Фандъкова. Според нея, е необходима нова обществена поръчка за втората фаза на проекта, което не го връща в изходна позиция:

Няма риск! Уверението от Комисията е, че одобрението върви съвсем интензивно. В началото на следващата година очакваме одобрение на втора фаза. Всъщност става дума за промяна в обхвата на проекта във връзка с изграждането на инсталация в „Топлофикация”, която, разбира се, ще бъде следващ етап.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна