Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

БХК избира "Човек на годината" сред 33 номинации

Снимка: БГНЕС

Ние сме правозащитна организация, наградата е правозащитна  и не можем да допуснем всяка номинация. Има някакви критерии. Не можем, например, да номинираме Бойко Борисов, защото не е правозащитник, а по-скоро контрапункт на правата на човека. Или пък да номинираме някой футболист - каза в "Преди всички" Маргарита Илиева, заместник - председател на Българския хелзинкски комитет, който днес връчва наградата "Човек на годината".  Номинирани са 33-ма души и организации, уточни Илиева.

Има различни номинации - например, някои са свързани с правата на хората с увреждания. Или на журналисти, които са писали превъзходни професионални текстове. Или на хора, свързани с опита на гражданското общество да се осигури законността на изборите. Номинациите отразяват развитието през годината, не са извън горещия обществен контекст. Отразяват много точно дефицитите в обществото. Но в тези дефицити се обективира позитивен стремеж -приносите са борби за неща, които все още не са наши достижения като общество. Но борбите са налице и е налице признанието на обществото.

Голямата награда "Човек на годината се изразява в кристална статуетка. Влагаме послание към тези, които ще получат наградите /всъщност, те са няколко, Голямата е една/ - да продължат да се водят от своята светлина. Награждаването има ефект в общественото пространство, който продължава във времето. Хората в правителството и парламента разбират, че има обществен глас, който мобилизира обществена подкрепа. Миналата година имаше голям отзвук, след като наградата получи адвокат Доковска. Работата ни има смисъл, защото ние не знаем какво сме предотвратили  - какви още по-лоши неща биха били направени, ако не беше нашата съпротива. Затова вярвам в нея, каза Маргарита Илиева.

Цялото интервю на Силвия Великова и Таня Величкова с Маргарита Илиева чуйте в звуковия файл.

 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна