Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Цветан Цветанов: България няма интерес от бързо отваряне на сухопътните граници

"България няма интерес да настоява за бързо отпадане на контрола по сухопътните граници, защото това може да увеличи миграционния натиск към страната ни". Тази позиция изрази министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов в Брюксел, където темата "Шенген" беше обсъдена отново от Съвета на министрите, и Холандия очаквано остана "против" приемане на България и Румъния.

Цветан Цветанов каза, че все пак се надява до края на март да бъде взето решение за отваряне на морските и въздушните граници, а за сухопътните няма причини да бъдем прекалено настойчиви.

За нас е важно вземането на политическо решение за влизане в Шенгенското пространство на първия етап - въздушни и морски граници. Що се касае до сухопътни, надявам се, че също в 2012 година ще има подобно политическо решение, но аз не смятам, че трябва да бъдем прекалено настойчиви за вдигането на сухопътните граници. В момента един от основните проблеми, който стои в Европа, това е имиграционният натиск и знаете какво се случи с Арабската пролет. Гърция е една от засегнатите държави, отварянето на границите с Гърция частично би създало някакъв проблем, затова просто не смятам, че трябва да настояваме категорично за вземането на ан блок решения за влизането във всичките възможни граници., поясни министър Цветанов.

Информацията е на кореспондента на БНР в Брюксел Диана Чепишева.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна