Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

НАП няма да проверява за трудови договори

Снимка: БГНЕС
Националната агенция за приходите няма да проверява работниците и служителите за трудови договори. Това решиха депутатите при второто четене на Кодекса на труда.

Депутатите отхвърлиха предложението на председателя на парламентарната бюджетна комисия Менда Стоянова за промени в Кодекса на труда, с които се даваше право и на НАП, освен Инспекцията по труда, да проверява дали работниците имат сключен трудов договор. Критиките към промяната дойдоха от депутатите от Коалиция за България. Михаил Миков коментира, че може да се стигне на практика до това, че два контролни органа да имат различни констатации по един и същи казус.

Тук министър Дянков трябва да каже - има ли капацитет НАП да извършва и тази дейност. Защото ако е така, тогава трябва да мислим да закрием Инспекцията по труда, след като тя не функционира и възлагаме на друг орган.

След първото гласуване на промяната Мая Манолова от БСП заяви: Предложението, което току що гласувахте да остане, на практика вкарва един абсурден от юридическа гледна точка текст.

Депутатите бяха принудени да прегласуват точката, с която отхвърлиха промяната. Дебатите по промените във второ четене на Кодекса на труда продължават.

Прието бе трудовият договор по Закона за дипломатическата служба да бъде прекратен с прекратяването на дългосрочната командировка без предизвестие.

Парламентаристите приеха всеки един от родителите или осиновителите на дете да може да ползва до пет месеца от отпуската на другия родител с негово съгласие.

Информация на Даниел Инков.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени