Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Последните сблъсъци в Кайро са отнели живота на 10 души

Кайро посрещна неделя със сблъсъци между демонстрантите и силите за сигурност
Снимка: ЕПА / БГНЕС

Десет души са загинали от началото на протестите в египетската столица Кайро в петък. Демонстрантите са против военното управление на страната и стотици от тях прекарват нощите на площад "Тахрир" в Кайро въпреки студа. Армията вече издигнала бариери по улиците около площада, за да ограничи протестиращите. Малко преди зазоряване отново имаше сблъсъци между войници и активистите, но този път армията не е използвала палки, нито е стреляла по тях. Демонстранти обаче замерват с камъни силите за сигурност през третия ден от сблъсъците.

Насилието помрачи първите парламентарни избори в Египет след свалянето от власт на президента Хосни Мубарак през февруари. Междувременно последният кръг от гласуването премина мирно, а ислямистките партии увеличиха преднината си.

Последните сблъсъци открояват разделението в египетското общество, коментира Би Би Си. Докато някои активисти са гневни, че армията не бърза да предаде властта, много други хора подкрепят военните, защото ги разглеждат като стабилизираща сила през трудния период на политически преход и избори за парламент.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени