Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Парите за химиотерапия догодина остават същите

Снимка: Анелия Кръндева

Парите за химиотерапия през 2012-а година остават същите. Няма да има промяна и в заплащането на хемодиализата, въпреки че тази дейност вече ще се плаща от касата, вместо от здравното министерство. Това стана ясно при подписването на Националния рамков договор от Българския лекарски съюз и Националната здравноосигурителна каса.

Възникналият през последната седмица проблем със заплащането на химиотерапията е бил решен, коментира председателят на БЛС д-р Цветан Райчинов. По думите му, парите за дейността няма да са по-малко, отколкото през 2012 година.

Промяната, която засяга най-много пациенти, е достъпът до специалист. Догодина всеки здравно осигурен ще може при желание да си плати прегледа. За разлика от досега обаче, през 2012 след това лекарят ще може да назначи изследвания или други консултации, които да бъдат платени от Здравната каса. 

Хосписите пък ще могат да сключват договори с НЗОК за оказване на палиативни грижи. За тях обаче ще важат същите изисквания, каквито и за лечебните заведения.

Надежда Цекулова

 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна