Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Коцева: Ще работя за засилване на независимостта на ръководителите на статистически служби

Снимка: БГНЕС

Една от моите задачи в "Евростат" ще бъде да се работи за засилване на професионалната независимост на ръководителите на статистически служби в страните-членки. Това заяви директорът на НСИ Мариана Коцева в предаването "Преди всички". Предстои Коцева да поеме поста на специалнен съветник с ранг на заместник–генерален директор в ЕК. Елемент от тази независимост е наличието на мандат. България има един от най-добрите европейски закони за статистика, който включва седем години мандат на председателя. Така че тази позиция на правителството говори за едно европейско и отговорно отношение, коментира тя.

По думите на Коцева предстои промяна на европейския закон за статистиката, в който трябва да се внесат като задължителни елементите на професионална независимост на ръководителите на статистически служби и след това да бъдат приложени в националните законодателства.

Предстоят и редица предизвикателства, свързани с производство на качествена информация в по-кратки срокове и да отговаря на стандарти за качество. Предстои и оптимизиране на разходите за производство на статистическа информация в целия ЕС, използването на електронни услуги, обясни Коцева.

За две години има голям ръст на подаването на данни онлайн в България. Мисля, че това е още едно доказателство, че електронните услуги и електронното правителство имат място в България, коментира още Коцева.

Трябва да свикнем с мисълта, че провеждането на мисии, проверки, посещения, писането на мониторингови доклади не е следствие на това да има някакво провинение. Просто това е механизъм за междинен контрол и установяване на определени правила и норми, обясни Мариана Коцева.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени