Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Трайчо Трайков: Идеята за нов реактор на площадката на "Козлодуй" е най-логична

Трайчо Трайков
Снимка: БГНЕС

Според министъра на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков няма основание за стачка в "Мини Марица - Изток", тъй като в условия на криза заплатите там са вече увеличени с 15 % и средните са над 1500 лева. Той каза, че се е срещнал със синдкалните лидери и че те са изразили доста по-умерена позиция от местните структури. От пресцентъра на КТ "Подкрепа" обаче съобщиха, че "позицията на д-р Тренчев е била единствено за отстояване на исканията на работниците".

В същото време в интервю за БНТ министър Трайков заяви, че идеята за нов реактор на площадката на АЕЦ "Козлодуй" е най-логичната, вместо да се строи втора атомна електроцентрала край Белене.

Идеята за нов реактор или нови реактори на площадката на "Козлодуй" е просто най-логичното нещо, което може да хрумне на някой, който управлява политиката в тази област. За мен е необяснимо защо навремето, когато се е избирало къде да се строи, е избран Белене. Нормалната логика е да има нов блок в Козлодуй. Там има инфраструктура, има персонал, има опит в използването, вместо да трябва да създавате всичко наново. За мен площадката в Белене е прекрасна база за развитие на всякакво друго производство. Все нещо в Белене ще има, дори да не е ядрена централа. Аз съм убеден, че там има възможност за икономическа дейност. За мен обаче Козлодуй е по-логичното, по-евтино и по-разумно място да се строи нов блок, каза Трайков.

Председателят на Агенцията за ядрено регулиране Сергей Цочев заяви, че никога не е обсъждан вариант за изграждане на нов реактор на АЕЦ "Козлодуй". По думите му напълно е възможно обаче мощността на 5-и и 6-и блок на АЕЦ "Козлодуй" да бъде увеличена до 1050 мегавата.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна