Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Малайзийски опозиционер беше оправдан по обвинения в хомосексуализъм

Ануар Ибрахим
Снимка: ЕПА / БГНЕС

Малайзийският опозиционен лидер Ануар Ибрахим беше оправдан по обвиненията в хомосексуализъм след съдебен процес, продължил две години, предаде БиБиСи. Той беше обвинен, че е правил секс със свой бивш сътрудник от мъжки пол. Ако беше осъден, 64-годишният Ануар Ибрахим можеше да прекара до 20 години в затвора.

Благодаря на Бога за тази страхотна новина. Най-сетне съм реабилитиран. Това бяха две трудни години за нас, каза след решението на съда Ануар Ибрахим.

Според съдия Мохамад Диа ДНК доказателствата, представени от прокуратурата, са ненадеждни и пробите може да са били замърсени. Поради липсата на категорични доказателства съдът не може да осъди Ануар Ибрахим, посочи още съдията.

Обвиненията срещу политика се появиха няколко месеца, след като партията му спечели много места в парламента на изборите през 2008 г. Опозиционният лидер категорично отхвърляше обвиненията и ги определяше като опит на правителството да намали политическото му влияние. Реакцията на управляващите след обявяването на присъдата беше, че решението е доказателство за наличието на независима съдебна система в Малайзия.

Хомосексуализмът е противозаконен в Малайзия, но много малко хора биват осъдени по подобни обвинения, коментира БиБиСи.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна