Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Броят на чуждестранните студенти в Медицинския университет в София се е увеличил

Снимка: БГНЕС
Броят на чуждестранните студенти в Медицинския университет в София се е увеличил 3 пъти за 4 години, каза за предаването на "Хоризонт" "Неделя 150" ректорът проф. Ваньо Митев. Приходите от тях са по-големи от държавната субсидия, посочи той.

В момента имаме 2180 души чужденци, които ни носят приходи от 28 млн. лв. Това е повече от държавната субсидия. Освен това второто перо е спечелени проекти. Просто няма проект, за който сме кандидатствали и не сме спечелили. В тези кризисни години ние успяхме да вдигнем реалните доходи на преподавателите, които са на трудов договор към ректора между два и три пъти.

По повод публикация, че в Медицинския университет се работи по "елексир на младостта" проф. Митев разказа:

Става дума за едно постижение на една секция от моята лаборатория. Главният изследовател е Валентин Лозанов успя да открие инхибитори на т.нар. ензими каспази, които имат отношение към програмираната клетъчна смърт. Ако се намери инхибитор- вещество, което да спре действието на ензимите, може да се удължи животът на клетката. Ако пък има вещество, което да ускори процеса на протоза на раковите клетки може да бъде един метод за лечение на рак.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени