Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Трайчо Трайков: Няма да има режим на тока заради стачката в "Мини Марица - изток"

98% от персонала участва в протестите
Снимка: БГНЕС

Според енергийния министър Трайчо Трайков е вероятно включването на заместващи мощности заради стачката в Марица изток да увеличи цената на електроенергията.

Стъпките ще са свързани вероятно с активирането на резервни мощности, на първо място - от ТЕЦ - Варна. Електроенергията от там струва 96 лева, а от "Мини Марица-изток-2" струва 63 лева. Трябва да е ясно, че електроенергията, която се получава от тях е по-скъпа. Това е разликата. Режим няма да има, това гарантираме, гарантира го и решението на Арбитражната комисия за минимално необходимите дейности, но електроенергията, която купува НЕК, за да доставя на клиентите си, ще струва по-скъпо.

От 2570 ангажирани в дневните смени, 2370 човека стачкуват. Това обяви за "Хоризонт" лидерът на КНСБ Валентин Вълчев:

Попихме го иска ли да водим преговори по споразумението, по стачната декларация. Каза, че не иска, а иска да се срещнем и да получи разрешение за някакъв обем минимални дейности, тоест ремонти преди рудника. На тази среща коментирахме дали "механична част" трябва да прави ремонт на някои машини и съоръжения. Kогато го попитахме готов ли е да водим преговори, защото декларира пред медиите, че е готов, той каза: "няма да водя преговори". Ще кажем на хората, че товай, което той говори пред медиите не е истина.

Изпълнителният директор инж. Евгени Стойков отказа да преговаря, въпреки че по-рано заяви, че ще седне на преговори, ако синдикатите отстъпят от исканията си за по 1000 лева на човек:

От тази си позиция не са отстъпили от самото си начало. Два пъти напускаха преговорите, отказват ни арбитраж, ако променят позицията си, ние сме готови за преговори.

Инж. Стойков не е съгласен с обвиненията, че води дружеството към технически фалит и скрита приватизация с аргументите, че за 2012 година са предвидени 110 милиона лева инвестиции за обновяване на техниката и подобряване условията на труд.

Със запасите си четирите топлоелектроцентрали могат да издържат с нормален ритъм на работа до 10-15 дни, но при недостиг на електроенергия или доказани аварии арбитражната комисия ще прекрати стачката принудително. Ако стачката бъде обявена от Окръжния съд в Стара Загора за незаконна, стачкуващите миньори ще понесат съответните финансови дисциплинарни санкции, предвидени в Кодекса на труда и Колективния трудов договор.

Синдикатите ще сигнализират компетентните органи за нарушение на трудовите им права и заплахите за финансови и дисциплинарни санкции от страна на дружеството към стачкуващите миньори, обяви за "Хоризонт" лидерът на КТ "Подкрепа" Генчо Генчев.

Заместник-министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев увери в интервю за БНТ, че стачката няма да доведе до режим на тока, но е възможно по-късно през годината да се отрази на сметките ни за ток.

Режим на тока със сигурност няма да има. Хората трябва да бъдат спокойни. От няколко седмици сме готови с кризисен щаб и аварийни планове, така че да направим всичко възможно този натиск върху енергийната система да не се отрази на хората. Част от мерките включват намаляване на износа, друга част включват активиране на студен резерв. Това може на първо време да не се отрази на сметките на хората. Цената на електроенергията се определя веднъж годишно - през юли, но това ще бъдат натрупани допълнителни разходи от обществения доставчик, които разходи е логично той да поиска да му бъдат възстановени.

Чуждестранни медии съобщиха за започналия протест. В кореспонденция от страната АФП съобщаи за стачка в най-голямото минно предприятие в България, което е държавно и предоставя 95% от въглищата за топлоелектрическите централи. Агенцията цитира министъра на икономиката Трайчо Трайков, че няколко хиляди работници засягат интересите на милиони българи, имайки предвид вероятното увеличение на сметките за електричество. АФП цитира и ръководството на мините, според което предприятието разполага с резерв, достатъчен, за да поддържа ангажиментите си към топлоелектрическите централи в продължение на 15-20 дни.

И руската агенция "Новости" съобщава за стачката в "Мини Марица-изток", като цитира представителя на КНСБ Валентин Вълчев, който заявява, че миньорите ще бъдат на работните си места, но ще отказват да изпълняват задълженията си. Доставки на въглища ще се правят само в случай, че населението на страната се сблъска с дефицит на електроенергия, цитира думите на Вълчев руската агенция.

В декларация до стачкуващите КНСБ подкрепя исканията им и осъжда действията на ръководството, което "се опитва да манипулира общественото мнение". От КНСБ определят искането на ръководството за образуване на дело срещу ефективната стачка на миньорите като недопустим натиск и заплаха. КНСБ призовават и министъра на икономиката към ясни изказвания, които да не да провокират напрежение.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна