Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Партията на казахстанския президент печели парламентарните избори

Снимка: ЕПА / БГНЕС

Партията на казахстанския президент Нурсултан Назарбаев "Нур отан" печели парламентарните избори в страната с 80,74 на сто от гласовете, сочат предварителни резултати, огласени от Централната избирателна комисия на страната.

С този резултат партията на Назърбаев остава преобладаваща сила в законодателната власт, след като държеше всичките 107 места в предишния парламент, отбелязват информационните агенции.

Парламентарните избори в Казахстан не са отговаряли дори на основните демократични принципи въпреки обещанията на правителството да приложи политически реформи, обявиха наблюдатели от Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа, цитирани от Франс прес.

Независимо от заявената от правителството амбиция да укрепи демократичните процеси в Казахстан и да проведе избори, отговарящи на международните стандарти, парламентарните избори все още не отговаряха на основните принципи на демократичните избори, посочва мисията с наблюдатели на организацията в предварителен доклад за вота, който беше проведен в неделя.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна