Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Трети ден на стачка в "Мини Марица-изток"

КНСБ: Стачката ще продължи до постигане на всички искания в стачната декларация
Снимка: БГНЕС

Трети ден продължава стачката в "Мини Марица-изток". За днес няма насрочени преговори между ръководството на дружеството и синдикатите.

77% от всичките 3000 работници, получили назначение в мините тази сутрин, стачкуват. 1,6 млн. лева са загубите за денонощие, които търпи дружеството по време на ефективния протест - съобщи за "Хоризонт" говорителят на "Мини Марица-изток" Даниела Кънева.

По данни на ръководството на "Мини Марица-изток" с ефективната стачка на 17 януари, дневна смяна, от назначените 3 000 работници и служители, участие ще вземат 2300 души или 77% от работещите. Финансовите загуби на дружеството в резултат на нереализирана продукция от началото на ефективната стачка до днес възлизат на 2,4 млн. лв.

Според двата синдиката в дружеството обаче днес назначение са получили 2533 души, от които 2307 миньори и служители се включват в стачката. Правят се опити да бъде осуетено участието на работниците с провокации от страна на ръководството, съобщи по-рано днес Валентин Вълчев - председател на КНСБ в мините. Той беше категоричен, че стачката ще продължи до постигане на всички искания в стачната декларация:

Снощи в трите рудника от назначени 631 души са стачкували 600. Вчера в трите рудника от 2570 души са стачкували 2370. Има натиск от страна на ръководството към хората. Инсценират разни постановки. В края на краищата ние сме тук и взимаме адекватни действия и решения. Миньорите няма да загубят нищо, ще спечелят правата си. Стачката е безсрочна, до постигане на исканията, които са в стачната декларация.

Работодателят пуска листовки в рудниците, настройва хората, като ги плаши, че ще заведе искове срещу тях. Той не можел да съди синдикалните лидери, защото те не били в трудово-правни отношения с него, а щял да заведе искове срещу работниците, които стачкуват. Грубо нарушение на Закона за уреждане на колективните трудови спорове. Той ще си понесе отговорността.

Протестиращите настояват за изпълнението на условията на Колективния трудов договор и изплащането на бонуси по 1000 лв. на човек. Изпълнителният директор Евгени Стойков заяви, че е готов да преговаря само ако синдикатите отстъпят от исканията си за бонусите. От своя страна синдикатите заявиха, че ръководството в лицето на изпълнителния директор бяга от преговорите.

Със запасите, които имат 4-те топлоелектроцентрали, могат да издържат с нормален ритъм на работа до 10-15 дни. При недостиг на електроенергия или доказани аварии арбитражната комисия ще прекрати стачката принудително.

Още по темата:

Токът може да поскъпне заради стачката от 1-ви юли

Информация на Радио Стара Загора.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна