Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Четвърти ден на стачка в "Мини Марица-изток"

Снимка: БГНЕС

Четвъртият ден от ефективната стачка в "Мини Марица-изток” завърши без подновяване на преговорите между ръководството и синдикатите. По данни на мениджърския екип, загубите са около 4 милиона лева.

Сметката на синдикатите показват, че за 4-те дни на стачката не са добити около 350 хил. т въглища. При цена от 16 лв. на обикновен тон, това прави около 560 хил. лв., а не 4 млн., заяви за БНР Валентин Вълчев – лидер на КНСБ в мините.

Според синдикатите, по-високият добив в първите дни на годината компенсира непроизведените по 100 000 тона въглища на смяна и изпълнението на плана до тази сутрин остава 100%. От дружеството отказват информация с аргумента "търговска тайна" за това какви неустойки ще плащат на централите заради спряното подаване на въглища.

Генчо Генчев, синдикален лидер на КТ "Подкрепа" във въгледобивното дружество, съобщи, че Световната организация на миньорите се е самосезирала заради възможни нарушения на трудовото законодателство. Генчев съобщи, че от петък протести ще има пред централата на въгледобивното дружество в Раднево, но отрече информацията тежки машини да окупират района. Не стачката, а карането на въглища от мини "Перник" ще оскъпи тока, каза още синдикалистът. В държавната ТЕЦ "Марица-изток 2" при средно натоварване на мощностите има резерв за 20 дни. 

В ТЕЦ "Марица изток 2" е проведено успешно експериментално изгаряне на кафяви въглища от Пернишкия регион, съобщиха от централата в отговор на въпрос на БНР. С доставките на пернишки въглища ще се осигури допълнителна суровина за производството на електроенергия, след преустановяването на доставките на въглища от "Мини Марица-изток" заради стачката. Централата започва доставка на въглища от мина "Света Елизабет" в Пернишкия въглищен басейн, чийто концесионер е белгийска фирма "Рекоул". Предвижда се приемането на 1 000 тона дневно, поетапно количествата ще бъдат увеличавани и изгаряни във всички котли на ТЕЦ "Марица изток 2". 

Директна последица от стачката е спирането на производството на брикети в "Брикел", защото складове за брикетируеми въглища няма. Ако спре и ТЕЦ-ът на Христо Ковачки, Гълъбово ще остане на студено. Засега резервът там е за седмица.

От петък всеки ден пред централата на дружеството миньорите ще провеждат протестни митинги. 

Информация на Венелина Попова - кор. на БНР в Стара Загора.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна