Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Синдикатите в "Мини Марица-изток” очакват проверка от Световната организация на миньорите

Снимка: БГНЕС
Синдикатите в "Мини Марица-изток” очакват проверка в дружеството от Световната организация на миньорите, химиците и енергетиците. В петия ден от ефективната стачка 95% от работниците и служителите участват в нея, твърдят синдикалните лидери. По данни на ръководството стачкуват 77%, предаде кореспондентът на БНР в Стара Загора Венелина Попова.

И данните за загубите, подавани от спорещите страни, не се покриват. Според ръководството, до днес те са 5 600 000 лв. Според синдикатите, неизпълнението на плана за януари за добив на въглища е на стойност около 3 000 000 лева. Договорените в сряда 10,35% премия върху работната заплата за четвъртото тримесечие на 2011 година са заложени в КТД при бизнес план за добив от 27 милиона тона въглища, а синдикатите настояват да получат премия и върху добитите над плана 5 милиона тона.

От Световната и Европейската организации на миньорите са заявили намерение да направят инспекция в „Мини Марица изток”, за да разберат как е възможно да се работи с намален състав и амортизирана техника в рудниците и в същото време да се спазват здравословните и безопасни условия на труд.

В Окръжния съд в Стара Загора не са постъпили отговори от ответниците по иска срещу законността на стачката. До 12 часа той не беше оттеглен от ръководството на дружеството. Синдикатите все още не са получили покана за възобновяване на преговорите.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна