Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Александър Андреев: Борисов и ГЕРБ са проект на германските консерватори

Снимка: Архив

Борисов и ГЕРБ са проект на германските консерватори и най-вече на Християнсоциалния съюз, заяви за "Хоризонт" журналистът от "Дойче веле" Александър Андреев. Ако се върнем няколко години назад, ще видим, че с изчезването на СДС и последващите конфликти в дясното политическо пространство, в политическия пейзаж на България се отвори една огромна дупка. От нея се възползваха германските консерватори. Баварското правителство много тясно работеше с Борисов още като главен секратер на МВР, защото в ЕС те отговаряха за опазването на южните граници и Борисов беше техния естествен партньор. И така се роди ГЕРБ. В Германия Борисов е получил едно "ДА-НЕ" на своите молби.

За Шенген думите на канцлера Меркел звучат окуражаващо, но отново не звучат окончателно. Холандците напоследък сигнализираха отслабване на своята позиция "против", така че аз споделям оптимизма на Меркел. Това е част от анализа на журналиста от "Дойче Веле" Александър Андреев в предаването "Преди всички". 

По повод посещението на Бойко Борисов в Берлин, Андреев коментира, че призивът на премиера европейските страни да последват примера на България по отношение на строгите финансови мерки не е "много политически разумно или тактически правилно".

Цялото интервю на Силвия Великова с Александър Андреев можете да чуете от звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна