Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЕК: "Малев" трябваше да възстанови неправомерната държавна помощ

Снимка: ЕПА / БГНЕС

Европейската комисия не е могла да направи изключение за държавната помощ, чието възстановяване доведе до фалит унгарската авиокомпания "Малев". Това обясни говорител на комисаря по транспорта - Хелън Кърнс. Тя подчерта, че при всички случаи на неправомерно отпусната държавна помощ, комисията е длъжна да наложи връщането й в държавния бюджет.

От известно време знаехме, че "Малев" изпитва търговски затруднения и се опитва да се модернизира, да намери ефективен, конкурентен и жизнеспособен бизнес модел. Съжаляваме, че това не се случи, каза Хелън Кърнс.

Сега, според европейското законодателство, Унгария е длъжна да компенсира пътниците, чиито полети са отменени - или като предложи алтернативен маршрут, или с пълно възстановяване цената на билетите.

Българските граждани, потърпевши от възникналата ситуация, могат да се обърнат за съдействие към Консулската служба на посолството на България в Будапеща - съобщиха от външното ни министерство.

От "Малев" призоваха пътниците, които имат билет за днес или следващите три дни, да се обърнат към гишетата за обслужване на клиенти на "Малев". Пътници с билети за идните месеци следва да подадат иск за възстановяване на средства към "Малев".

По публикацията работи: БНР
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна