Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Принуждават ветеринари да членуват в Българския ветеринарен съюз

Снимка: Архив
Всяка година държавата отпуска на Българския ветеринарен съюз 15 млн. лева, за да осъществяват държавната профилактична програма. Членството в този съюз е задължително и създава привилегии, защото ти може да си дипломиран ветеринар, но не може да създадеш клиника, не може да лекуваш, ако не си член на Българския ветеринарен съюз. Ако си позволиш да си направиш кабинет без да си член, той ще бъде незаконен и затворен от властите.

С промените в Закона за ветеринарномедицинската дейност се отрязват две благини за Съюза. От една страна се предлага създаване на федерация на ветеринарно-медицинските специалисти, в която могат да членуват всички браншови организации. Това пък ще даде достъп на всички ветеринари до държавната профилактична програма. От друга страна държавата спира парите за профилактична дейност. Вече всеки фермер сам ще си плаща на ветеринаря, които му преглежда животните, като се обмисля вариант чрез Фонд "Земеделие" фермерите да бъдат субсидирани, за да си плащат. С това обаче не са съгласни от Българския ветеринарен съюз, обясни заместник-председателят на Съюза на ветеринарните лекари в България д-р Красимир Каменов:

Напреженията са основно по линията на това, че чрез държавни участъци се разпределяха едни пари за държавна профилактична програма. Било е така през годините. Въпреки намаляването на животните тези пари се разпределяха. Ние нямаме нищо против държавата щом има пари и е решила да ги дава за такива участъци – няма лошо. Проблемът е, че в този съюз трябваше да членуват не само ветеринарните лекари, получаващи пари от държавата, а и тези лекари, които са си направили собствена практика. Те бяха вкарани в този съюз и плащаха членски вноски всеки месец, без да получават пари от държавата. Всъщност се получи едно противоречие, обясни той и допълни, че единственото, срещу което протестират ветеринарите извън Българския ветеринарен съюз, е да членуват насилствено в него.

Целия репортаж чуйте в звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени