Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Георги Стойчев: Кризата засегна една трета от домакинствата

Снимка: БГНЕС

Световната банка заедно с Институт "Отворено общество" изследваха как кризата стигна до българските домове, дали работят системите за социално подпомагане. Подготвен е доклад, който ще бъде представен днес. Георги Стойчев, изпълнителен директор на Институт "Отворено общество" предостави подробности от доклада предварително в ефира на предаването "Преди всички".

Изследвахме по какви канали кризата засяга домакинствата, интересувахме се какви са стратегиите за справяне, как хората реагират на кризата, освен това се интересувахме до каква степен системата за социално подпомагане наистина подпомага домакинствата, т.е. защитните механизми на държавата дали достигат реално до семействата, обясни Стойчев.

Според него резултатите показват, че настоящата криза не е толкова остра, колкото тази през 1996-1997 година в България и колкото кризата в други европейски държави. В рамките на тази криза брутният вътрешен продукт се е свил само с около 5.5 процента. Наблюдавахме около пет тримесечия на рецесия и свиване на потреблението с около 7.5 процента. Въпреки рецесията и свиването на потреблението, доходите на домакинствата бяха запазени, т.е. доходите на домакинствата през 2011 не са по-ниски от доходите през 2008, период преди кризата. Това се дължи почти изцяло на рязкото увеличение на социалните разходи през предизборната 2009 година, когато имаше 20 процентно увеличение на пенсиите и увеличение на минималната работна заплата, добави изпълнителният директор на "Отворено общество".

Чуйте цялото интервю на Веселина Миланова с Георги Стойчев в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна