Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Дянков: Вероятно през май ще решим за намаляване на ДДС

ДДС може да бъде намалено на две стъпки с по един процент
Снимка: БГНЕС
Финансовият министър Симеон Дянков съобщи в Русе, че най-вероятно през май ще бъде взето решение за намаляване на Данък добавена стойност.

Просто изчакваме да получим данни за, може би, 3-4 месеца от тази година как върви бюджета за 2012, за първите два месеца. Данните са добри. Имаме преизпълнение около 200 млн. Може би ще изчакаме март и април и някъде през май ще решим дали можем още от тази година да направим стъпка. На мен ми се иска да намалим ДДС от 20 на 18%, но това може би ще стане в две стъпки – от 20 на 19% и от 19 на 18%. Всеки процент ДДС е около 700 млн. лв. в бюджета, така че ако слезем на 19% - това означава по-малко приходи в бюджета около 700 млн. Разбира се, потреблението малко се вдига. От това очакваме някъде около 150-200 млн. да си върнем. Така че говорим за около половин милиард лева нетно, който ще загуби хазната но от друга страна ще спечелят всички потребители.

Вицепремиерът Дянков съобщи още, че до края на следващата седмица ще бъдат обсъждани цените на лекарствата, както и оставането на поста на здравния министър Стефан Константинов.

По публикацията работи: Наташа Димитрова - кор. на БНР в Русе
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна