Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Валентин Божков: Може да обсъдим ограниченията за възраст на автомобилите

Снимка: Архив

Таксиметрови шофьори протестират днес дрещу пределната възраст за годност на колите, която в момента е 10 години. 

Председателят на транспортния синдикат "Авто-94" Димчо Иванов каза в предаването "Преди всички", че основното искане на протестиращите е да се повиши възрастта на автомобила, който може да се използва като такси.

Не може да има дискриминация само на таксиметровия бранш, а всички други превози да нямат ограничение в годините. Статистиката показва, че всяка година по около 2 500 автомолбила отпадат. В момента в България има 20 хиляди таксиметрови коли. Може би след 2-3 години въобще няма да има автомобили, които да извършват превоз, прогнозира Димчо Иванов.Искаме да минем към общините, както е в Европа, контролът по изпълнение на превоза да се възложи на КАТ. Протестът е и срещу изпълнителната агенция "Автомобилна администрация", поради доказана неефикасност. Тя създава мъртвородени наредби. Част от глобите, които събират отиват за материално стимулиране. 

Валентин Божков - изпълнителен директор на "Автомобилна администрация" каза в предаването, че големите таксиметрови компании не подкрепят този протест: те подновиха своя парк. Протестите за нас са неприемливи. Но сме отворени  за диалог. Може да се обсъждат и ограниченията за възраст на автомобилите, но трябва да се отчете мнението на потребителите.

Интервютата на Веселина Миланова  за протестите на таксиметрови шофьори можете да чуете от звуковия файл.

 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна