Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Николай Радулов: Очевидно е, че от БОРКОР не се очакваше реално да върши нещо

Снимка: Капитал
БОРКОР се създаде като отговор на поредната критика от Брюксел. Очевидно, че след доклада, който правителството определи като доклад за най-доброто противодействие срещу престъпността през последните години, а опозицията го определи като доклад за едно страхотно бедствие, което се случва в държавата – трябва да се извърши някаква дейност, поне да се симулира дейност. БОРКОР е поредната структура, която трябва да покаже нашето желание, т.е. т.нар. политическа воля, която вече не ни се признава, да се прави нещо. Очевидно е, че от тази структура не се очакваше реално да върши нещо. Това коментира в предаването "Преди всички" експертът по въпросите на националната сигурност Николай Радулов. Тук ще последва поредното преструктуриране с козметични цели на отделни части от системата за национална сигурност, и БОРКОР, просто за да се покаже, че се върши нещо, добави той. Според Радулов трябва да се изготви Закон за националната сигурност.

Престъпността наистина нараства и то не само в този идеал, за който с лекичък срам, но все пак с отхвърляне, че имат вина, говорят ръководещите сектор "Сигурност", т.нар. битова престъпност. Организираната престъпност дава заявки, че тя съществува днес и то в много по-големи рамки отколкото е съществувала преди 3-4 години, коментира експертът.

Според него обединяването на ДАНС, ГДБОП, НРС и Военното разузнаване може просто да доведе до добре забравеното старо: Вероятно ще бъде създадена една структура, огледална на добре познатата ни Държавна сигурност от преди 20-тина години и нищо повече. Това няма как да подплаши организираната престъпност. Но според мен не това е и целта. Целта е да се създават нови структури и да се симулира някаква дейност, тъй като ни делят няколко месеца от междинния доклад на ЕК.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна