Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Росен Плевнелиев за АЕЦ "Белене": Няма връщане назад

Снимка: БГНЕС

България трябва да се обедини около няколко стратегически приоритета, за да постигне успешно развитие до 2020 година, заяви президентът Росен Плевнелиев при откриването на най-големия форум за стратегическа инфраструктура в страната ни. Ресурсите на страната са ограничени и трябва да се изразходват за ключови проекти, подчерта той:

Нека бъдат 10, 20 големи, значими, най-смислените проекти, нека да ги стартираме, нека да ги изпълним. Ще даде тласък на икономиката ни за десетилетия напред. Говорим за туризъм. Нека да го направим както трябва! За електронно правителство, нека да отделим 200, 300, 500 милиона евро. Да го направим! Ще се боря такъв да бъде подходът и така да се заделят и средствата.

Сред проектите, които България може да осъществи, е прекарването на велоалея по протежението на река Дунав, както и изграждането на метрото в София до квартал "Симеоново", подчерта президентът Плевнелиев:

София ще бъде единствения град на планетата, в който хората ще могат да карат ски с метрото. През 2014 година ще вържем метрото на София с летището на София. От там - на метрото и директно горе на планината.

На въпрос дали решението за АЕЦ "Белене" може да се окаже предпоследно, президентът заяви, че няма да има връщане назад:

Енергетиката не е само да наливаме милиарди, но и в мощности. Днес съм горд, че в България се ражда националният приоритет - енергийна ефективност. Вече няма кой да я спре. Това е стратегически национален приоритет.

Репортаж на Добрина Карамболова.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна