Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Депозитите са основната част от финансовите активи на домакинствата

Снимка: Архив

Почти 80 на сто от всички финансови активи на българските домакинства са в банкови депозити. Данните за българския пазар са на една от големите банки у нас за последното тримесечие на миналата година.

Стойността на депозитите е нараснала до почти 31 милиарда лева, като за периода от септември до декември миналата година увеличението е с близо милиард и половина. Според анализа, причините за големия интерес към спестяването са по-умерените нива на инфлацията и сравнително стабилната доходност, която банките предлагат.

Депозитите в лева нарастват близо 4 пъти по-бързо от тези в чужда валута. В края на 2011 година стойността им е повече от 15 милиарда лева. По данни на анализа, освен че увеличават спестяванията си, хората намаляват и дълговете си и коефициентът на задлъжнялост вече е под 52% спрямо 71 на сто в началото на 2009 година.

За една година делът на потребителските кредити от небанкови финансови институции се е увеличил с 9 на сто. Общата им стойност за българския пазар е малко над 860 милиона лева.

По публикацията работи: Велина Сашева
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна