Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Мини "Марица-изток" стартира проект за над 12,5 млн. евро

Снимка: Венелина Попова

В Мини "Марица-изток" започна изпълнението на договор за рехабилитация на главните подстанции и изграждането на нови мобилни за повишаване на електрозахранването от 6 на 20 киловолта в рудниците "Трояново-север" и "Трояново-3", сключен между въгледобивното дружество и "Сименс-България" през октомври 2011 година. Стойността на договора е 12,557 млн. евро, от тях 8,790 млн. евро са безвъзмездно отпуснати средства по фонд "Козлодуй".

Проектът е най-големият от трите по Споразумението за безвъзмездна помощ, сключено през 2009 година с Международния фонд за подкрепа на извеждането от експлоатация на АЕЦ "Козлодуй" и е под надзора на Европейската банка за възстановяване и развитие.

Първата доставка по договора е изпълнена и в Мини "Марица-изток" са доставени 20-киливолтови шлангови кабели за 7 милиона лева, които ще обезпечат необходимостта на дружеството от тях за следващите десет години. Доставката включва и токоприемни устройства и акумулаторни батерии за багери. Започва и рехабилитацията и строително-монтажни дейности в две от подстанциите на дружеството. Основната цел на проекта е да се намалят разходите за електроенергия, да се осигури качествено електрозахранване за тежката минна техника и да се подобри технологията на работа в Мини "Марица-изток" – една от клаузите в стачното споразумение между изпълнителния директор и синдикатите в дружеството.

По публикацията работи: Венелина Попова - кор. на БНР в Стара Загора

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна