Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Експерти: Трябва ни закон за службите

Снимка: БГНЕС

Няма големи различия сред политиците по отношение на позиционирането на службите и нуждата от ново законодателство, но то продължава да липсва и непрекъснато се отлага, каза в "Преди всички" депутатът от Синята коалиция Димо Гяуров. Днес няма да става дума за конкретни проекти, тъй като такива няма, за съжаление, каза Гяуров по повод заседанието на КСНС.

Понякога премиерът действа емоционално и е видял, че към даден момент по дадена тема няма никаква готовност - така Гяуров коментира освобождаването на Кирчо Киров. Засилва се влиянието на МВР върху специалните служби. Има опасност от концентрация на власт. Нито този, нито следващият вътрешен министър ще сложи ръка в буквален смисъл върху НСО и разузнаването. Не е необходим специален министър за тази сфера, той би се превърнал в запушалка на информацията към изпълнителната власт. Недопустимо е информацията да се концентрира в едно място и то да е различно от премиера, президента и председателя на НС, смята Гяуров.

Независимия депутат Димитър Чукарски каза в "Преди всички": Винаги сме настоявали, но не сме получавали разбивка на бюджета на службите по пера. Когато сме ги изисквали, то е било с мотив да има прозрачност на разходите, а също и да се види, че тези служби наистина гарантират сигурността на българските граждани. Трябва да се освободим от стереотипа, че каквото се прави от службите то задължително е в интерес на държавата и трябва да бъде обвито в мистерия.

Целите интервюта с Д.Чукарски и Д.Гяуров чуйте в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени