Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Рупърт Мърдок: Не съм имал пряко влияние върху политическия живот на Великобритания

Снимка: ЕПА / БГНЕС

В Лондон медийният магнат Рупърт Мърдок, чиято собственост е вестникът "Нюз ъв дъ Уърлд", и неговият син Джеймс дадоха показания пред Кралския съд за влиянието им върху политическия живот в страната. Мърдок публично се извини на уволнените журналисти.

Показанията на Джеймс Мърдок разтърсиха Уестминстър и доведоха до искането на оставката на министъра на културата и спорта на страната Джеръми Хънт, който бе начело на Комисията, която определяше решенията за предоставянето на правото на Мърдок да изкупи контролния панел от акции на медийния консорциум BSkyB. Ако бе осъществена сделката щеше да предостави на Мърдок почти неограничено влияние върху британската преса. Министър Хънт бе принуден да публикува досие съдържащо 163 страници и доказващо прекалено тесни връзки между канцеларията му и групата на Мърдок. В продължение на два дни показанията на 82-годишният Мърдок се излъчваха на живо по британските телевизии. Медийният магнат отрече да е знаел за политиката на нелегални подслушвания на телефоните на известни личности и жертви на криминални престъпления:

Мисля, че повечето от главните редактори на вестника, в това число и аз самият, бяхме държани настрани от ставащото в изданието. Аз имам подозрения за това кой е поръчвал подслушванията, но няма да споменавам имена. Лично съм виновен, че не отделях достатъчно внимание на "Нюз ъв дъ Уърлд" за времето, в което вестникът беше моя собственост. Всичко, което мога да направя сега е да се извиня на много хора, включително и на невинните журналисти, които загубиха работата си след затварянето му.

Мърдок отрече да е имал пряко влияние върху политическия живот на Великобритания. Под клетва той заяви, че никога не е искал и предлагал услуги от бивши или настоящи министър-председатели на страната в това число Маргарет Тачър и Тони Блеър. Мърдок характеризира себе си като човек, който не познава много политици и който не очаква от тях услуги. Той обясни, че бившият министър-председател Гордън Браун открито обявил война на притежавания от него вестник "Сън" след като през 2009 година вестникът започнал да подкрепя консервативната партия.

Целия репортаж чуйте в звуковия файл.

По публикацията работи: Красимира Хендри
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна