Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преместването на администрации извън София започва през септември

Дянков е оптимист за увеличението на доходите през следващата година
Снимка: БГНЕС

Първата вълна на преместване на административни структури от София в провинцията ще бъде през септември и октомври, съобщи финансовият министър Симеон Дянков. Според него независимо от отправените критики, ефектът от подобна мярка ще бъде добър:

Общо около 20 агенции искаме да преместим. Точно затова местенето ще бъде в градовете, които вече имат добри университети. Става въпрос за Благоевград, Пловдив, Русе, Търново, Варна, Бургас – там вече има добри университети, така че има достатъчно административен капацитет. Смятам, че това са много добре платени хора, в София ще бъдат още по-добре платени, защото заплатите им ще значат повече в тези градове. Освен бюджетно, тук има и много други важни положителни черти на тези промени и затова го правим. Никой не говори, че по този начин всъщност ще има разнообразие на мнения какво е необходимо например за туризма, защо е добре той да е в Пловдив, да не се мисли само как ще привличаме по курортите ни на Черноморието, а да се мисли и за спа туризъм, за исторически туризъм. Ако само се стои в София, имаш един поглед върху нещата. Ако тези висши администратори са пръснати из страната, ще имаме много по-разнообразен поглед върху това, което е необходимо за икономиката.

Лидерът на КТ "Подкрепа" д-р Константин Тренчев обаче критикува остро намерението на правителството да премества административни струкури.

Преди откриването на конгреса на КНСБ Дянков заяви, че е оптимист за увеличението на доходите през следващата година. По думите му, пари за увеличение на пенсии и бюджетни заплати могат да дойдат от приватизация:

С някои по-добри политики от гледна точка на продажба на ненужни държавни активи, това е обективно, говорили сме го с Пламен Димитров и в КНСБ. Те подкрепят тези инициативи. Може да стане, ако обаче всички се напънем да го направим. Аз съм оптимист, мисля, че може да стане и за пенсиите, и за заплащането в държавните организации. Възможно е, правили сме сметки. Просто трябва да правим малко по-активна политика в продажбата на ненужните активи на държавата. 

Законът за здравното осигуряване ще бъде променен спешно, съобщи още Дянков. Той уточни, че това се налага заради пропуска на здравния министър да отвърже потребителската такса за посещение при лекар и престой в болница от минималната работна заплата. Така от вчера, с увеличаването на минималната залата на 290 лева, таксата при джипито става 2,90 лева. Дянков обаче не уточни кой здравен министър е допуснал това да се случи.

В МФ нищо не е изпуснато.Ние развързахме над 40 закона. Всеки министър си отговаря з неговите закони. Не е голяма неуредица. Ще се организира. Важното е, че минималната работна заплата се увеличи.

 

По публикацията работи: Цветелина Стоянова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени