Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Арестуваха сина на Гриша Ганчев за ДДС измами в захарния бизнес

Полицията арестува сина на бизнесмена и президент на "Литекс" Гриша Ганчев - Данаил
Снимка: БГНЕС

Полицията арестува сина на бизнесмена и президент на "Литекс" Гриша Ганчев - Данаил. Той е един от шестимата задържани при операция на ГДБОП, НАП и Прокуратурата срещу неправомерното теглене на ДДС при търговията със захар. Една от разследваните фирми е подозирана, че е искала да купува заразена захар от Чернобил - Украйна и да я използва при производството на натурални сокове.

По-рано Гриша Ганчев заяви за "Хоризонт":

Предадох на ГДБОП и прокуратурата поне 20 фирми, които се занимават с контрабанда на захар. Собственикът на футболния отбор "Литекс" допълни, че има интерес от проверката и до момента е внесъл 25 преписки в Министерството на финансите за нерегламентиран внос на захар.

Това е една нормална проверка, при която те изискаха документация, ние сме представили всичко и сме им съдействали за нерегламентирания бизнес в захарта в България. Ние от две години апелираме Министерство на финансите, Главно данъчно и т.н. и т.н. да изсветлее тоя бизнес, защото ние като производители страдаме от това нещо. И то страдаме много жестоко заради сивата икономика. Значи кучето е заровено във вътрешнообщностните доставки, защото производителите, когато получават суровината, те плащат на границата митните сборове, от там нататък бюджетът си прибира парите предварително, преди ние да сме изработили стоките. Докато вътрешнообщите доставки купуват готов продукт от страни-членки на Европейския съюз, знаете, по регламентите на Европа, те не ги проверяват по границите, влизат вътре и с циганските фирми, които са по 1 лев там, до 100 лева ги точат.

Запитан каква е причината да се появи информация, че едва ли не Главната дирекция за борба с организираната престъпност е атакувала офиси на негови фирми, Ганчев отговори:

Не е атакувала, те просто дойдоха, защото е заведена преписка в прокуратурата и трябва да се изземат необходимите документи, да се направи мащабната проверка, която касае не само нас, но касае целия сектор.

Разследването се води от Специализираната прокуратура.

Целия репортаж чуйте в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна