Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Загуби на европейските финансови пазари заради политическата несигурност в Гърция

Снимка: ЕПА / БГНЕС

Финансовите пазари реагираха негативно, след като политическата несигурност в Гърция продължи да подкопава доверието на инвеститорите, предаде Би Би Си. Акциите на френските и испанските банки понесоха най-големи загуби днес, като стойността на БНП "Париба" и "Креди Агрикол" отбеляза спад с 3,4 на сто, а "Сосиете Женерал" падна с 3,3 процента. Причината за загубите на френските банкови институции е притеснението на инвесторите, че са изложени на риск заради връзките си с изпадналите в трудност страни от еврозоната, обяснява британската медия. От своя страна испанските "Банко Сантандер" и "Банкиа" загубиха съответно 3,4 и 4,4 на сто от стойността си.

Цената на петрола също падна заради страхове, че се очаква отслабена икономическа активност.

Липсата на коалиционно споразумение в Гърция подхранва и страховете, че страната може да излезе от еврозоната, а банковата й система да изпадне в хаос.

Бих казала, че това би било пагубно, но първото нещо, което ще направят, е отново да въведат своя централна банка заедно с драхмата. Драхмата, разбира се, би била много слаба валута, което би им дало конкурентно предимство. Но в същото време много хора ще останат с много скъпи деноминирани от евро заеми. Това означава, че фалитът ще включва банков колапс и вероятно липса на кредит, а по тази причина и голяма безработица, обясни финансовият анализатор Джейн Фоули от Рабобанк.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна