Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Боряна Пенчева: Пактът за икономически растеж и заетост е важен политически документ

Снимка: БГНЕС
Пактът за растеж и заетост е документ, който очертава три ключови области на действие. Първо- кои са националните политики за растеж и заетост и това, че те ще са в унисон това, което нашето правителство прави – фискална консолидация, подкрепяща растежа. По отношение на европейските политики в този пакт бяха очертани области като задълбочаване на вътрешния пазар, единен патент, намаляване на регулаторните бариери в ЕС, изграждане на единен енергиен пазар. Това каза заместник-финансовият министър Боряна Пенчева в интервю за предаването "Събота 150".

Като цяло ние подкрепяме тези мерки, но тук премиерът отново изрази нашите особени мнения и възражения в областта на данъчната политика. Има консенсус по одобряване на регламенти по подобряване на борбата с данъчните измами и укриването на данъци, но ние отново изразихме позицията си, че преките данъци са национален приоритет и отговорност. Това, което днес се случи е, че започна да се говори много повече за растежа. Този пакт за икономически растеж и заетост е един важен политически документ. В него се предвиждат и 120 млрд. евро финансов ресурс, които ще бъдат допълнително мобилизирани именно за растеж и заетост, обясни Пенчева.

Според Пенчева важен елемент от дискусията е била бъдещата финансова рамка. Това, което е хубаво, че влезе текст за важността на кохезионната политика, според които кохезионната политика е важен инструмент за растеж и заетост. Ние подчертахме нашите приоритети – запазване на значението на кохезионната политика дори при намаляване на бюджета на рамката, запазване на плащанията по общата селскостопанска политика за тези страни, които са под средното равнище на Европа, увеличаване на средствата за извеждане от експлоатация на закрити ядрени мощности и в приоритетите се появи и конвергенция. Така че оттук нататък предстои дискусията по конкретните инструменти в рамките на финансовата рамка, заяви заместник-финансовият министър.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл .


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна