Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Европейският парламент обсъжда международното търговско споразумение АКТА

Снимка: БГНЕС

Съдбата на международното търговско споразумение за борба с фалшификациите АКТА ще бъде окончателно решена на сесията на Европейския парламент в Страсбург тази седмица.

Предвижда се дебатът по споразумението да се състои утре, а гласуването е насрочено за сряда, съобщи БТА. Комисията по международна търговия към европарламента, която е водеща по този въпрос, препоръча споразумението да бъде отхвърлено.

АКТА засяга спазването на правата върху интелектуалната собственост, борбата с онлайн пиратството и с фалшифицирането на стоки. Срещу договора обаче се вдигна вълна от протести в цяла Европа заради опасността да ограничи свободата в Интернет. Българското правителство също оттегли подкрепата си за документа.

В дневния ред на евродепутатите днес е въпросът за въвеждането на задължителна система за спешни повиквания в автомобилите, с която до 2015 г. трябва да бъдат снабдени всички нови коли. Системата ще ускори пристигането на спешната помощ при катастрофи, тъй като автоматично ще подава сигнал до телефон 112.

По публикацията работи: Маргарита Шапкарова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна