Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пловдив е домакин на най-голямото състезание по гребане за годината

Снимка: Архив

Световното първенство по гребане за мъже и жени (неолимпийски дисциплини), юноши и девойки е най-голямото състезание за годината. Това заяви на официалната пресконференция преди откриването Анита де Франс - вицепрезидент на ФИСА и член на МОК.

В Пловдив ще се състезават представители на 57 държави, а броят на гребците е близо 2 пъти по-голям от тези, които взеха участие в олимпийската регата. В Лондон гребаха 550 състезатели, а в града под тепетата ще бъдат около 1000. 

До момента обаче са акредитирани 2400 души - състезатели, треньори, технически и медицински експерти. Охраната е поверена на 3 звена - национална полиция, общинска полиция и на специализирана частна фирма. На националната полиция е поверено да охранява седемнадесетте хотела, в които са настанени състезателите и треньорите, както и транспорта от и до гребния канал. Общинска полиция и специализираната частна фирма ДАИКС охраняват цялото гребно трасе, подстъпите към него, съоръженията на гребния канал, както и скъпоструващите лодки и над 2000 гребла.

Световното първенство по гребане е важно събитие, което носи престиж. През 2013 година започваме строителството и на втория гребен канал в Пловдив и с двете съоръжения смятаме, че нашата кандидатура ще бъде фаворит за световните първенства за мъже и жени през 2016-а и 2017 година. Решили сме да издигнем кандидатурата си на предстоящия конгрес на ФИСА, който също е в Пловдив, обяви кметът на Пловдив Иван Тотев.

По публикацията работи: БНР
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени