Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Одобриха кандидатурата на Фон дер Лайен за втори мандат начело на ЕК

| обновено на 28.06.24 в 03:17
Урсула фон дер Лайен
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Европейските лидери одобриха номинациите на Урсула фон дер Лайен за втори мандат начело на Еврокомисията, Антониу Коща за председател на Европейския съвет и Кая Калас за върховен представител по външната политика и сигурност. 

С одобрението на номинациите, както и с приемането на стратегическия дневен ред за следващите 5 години, приключи заседанието на европейските лидери и то с един ден по-рано от предвиденото.

Самата Фон дер Лайен призна, че италианският премиер Джорджа Мелони се е въздържала при вота на нейната кандидатура. Следващата стъпка - гласуването в Европейския парламент, се очертава да е доста по-трудна. То може да се проведе още на учредителната сесия на 18-ти юли.

Председателят на Европейската комисия каза, че ще работи с целия парламент и припомни принципите, към които ще се придържа – подкрепа за Украйна, за Европа и за върховенството на закона.  

„Трябва да убедя мнозинството“, призна тя. „Сега сме в процес на изграждане на платформа между Европейската народна партия, социалистите и „Обнови Европа“".

Урсула фон дер Лайен добави, че ще потърси контакт и с други групи, в т.ч. извън тази платформа, за да убеди по-широко мнозинство за по-силна Европа:

„Също така ще работя интензивно с националните делегации, защото опитът показва, че те често вземат решения, които представляват различен модел в рамките на групата.“

С този брифинг приключи и белгийското ротационно председателство на ЕС. От понеделник щафетата поема Унгария.

„Председателството не означава да си ръководител на Европа, а че трябва да постигаш компромиси. Да си в позиция, в която трябва да правиш компромиси, е интересно положение, в което можеш да бъдеш поне веднъж в живота си. Определено мога да препоръчам това на г-н Орбан“, каза белгийският премиер Александър де Кро. 

Европейските лидери приеха заключения за Украйна, Близкия изток, сигурността и отбраната и конкурентоспособността на ЕС. Освен това Европейският съвет потвърждава важността на сигурността и стабилността в Черно море и приканва Еврокомисията и върховния представител за външната политика да изготвят съвместно съобщение за изграждането на стратегически подход на ЕС към региона.



БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна