Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Стефан Иванов: Държавата отнема правомощия от общините

Снимка: Архив
Има безпокойство, че местните власти ще бъдат ощетени, каза в предаването "Преди всички" Стефан Иванов, консултант на Националното сдружение на общините в България, относно проекта на Закона за публичните финанси. Той е на мнение, че публичните финанси са много неефективни. Според него държавата отнема правомощия от общините:

Проблемите се изразяват в това, че държавата не е престанала да третира общините като свои придатъци, някакви структури, които тя може да командва както си иска, да променя законодателството и условията на играта, и по този начин да прави непредвидими местните бюджети. Когато са непредвидими местните бюджети – как местните власти да бъдат толерантни и изпълнителни спрямо бизнеса?

Иванов подчерта, че се отнема възможността на общините да кажат своята дума по финансови проблеми в рамките на общия бюджет, които засягат техните интереси. Според него проектобюджетът е в унисон в рамките на цялостната политика, която води до централизация на публичните финанси и управление.

След като са отнели доста правомощия на общините с този бюджет, естествено той е подчинен на целите на консолидираната фискална програма и въобще на Министерството на финансите, той вече става като една от съставките на държавния бюджет. За да може г-н Дянков и правителството да балансира на национално ниво своите приходи и разходи, естествено, че ще се поставят ограничения за общинските бюджети, едно от които е възможността да ограничат правото на общините да взимат кредити, ако общият дълг надвиши 60% от БВП.

Общините съставят бюджетите си по указание на Министерството на финансите, според разпределението на дейностите, оказани от Министерството на финансите, според стандартите на Министерството на финансите и въобще следват процедура, която отгоре им се дава. Записали са срок от 20 дни след приемане на държавния бюджет да се подготвят бюджетите на общините. Това означава – да го подготвят, да го обсъдят с населението, да го приемат
, коментира още Стефан Иванов.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна