Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Международен конгрес по военна история в София

Снимка: БГНЕС

Военната академия "Георги Стойков Раковски" е домакин на 38-ия Международен конгрес по военна история от утре до края на август. Над 200 ще бъдат гостите от чужбина, 36 държави от Европа, Азия, Близкия Изток, Африка, Америка ще имат представители. Световният конгрес по военна история на Международната комисия по военна история за пръв път се провежда в България. Организацията е създадена през 1938 година като подразделение на Международния комитет за история, който днес е под егидата на ЮНЕСКО. Тема на конгреса тази година е "Технологиите и военното дело". Българска е заслугата, че в конгреса ще участват Сърбия, Македония и Русия.

Участието на руския представител се посреща с голямо удовлетворение от ръководстото на Международната комисия, тъй като Русия е с много интересна и важна военна история и се оценява високо нейното участие в Международната комисия. За съжаление в последните десет години Русия се самоизключи от работата на тази организация, каза за "Преди всички" полковникът от запаса проф. Димитър Минчев, президент на Комисията по военна история в България.

Чуйте цялото интервю с проф. Минчев и полковник доц. д-р Станчо Станчев, началник на Научната секция "Военно-исторически изслевания и поуки от практиката" към Института за перспективни изследвания във Военната академия в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна