Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Увеличава се българският износ към страни от ЕС

Снимка: ЕПА / БГНЕС

С една трета се е увеличил износът на България към страни от Европейския съюз през 2011 година в сравнение с 2010 година. Вносът е с една пета повече. Страните, към които най-много изнасяме в Европейския съюз, са Германия, Румъния, Италия, Гърция, Белгия и Франция, а внасяме предимно от Испания и Кипър. Данните са на Националния статистически институт.

Ръстът на износа се забавя и остава нисък, коментира икономистът Лъчезар Богданов.

Всъщност, влизаме в един период, в който българската икономика ще трябва доста да се бори, за да подобрява конкурентоспособността си и да увеличава капацитета си, да изнася продукция, тоест от тук насетне идва трудното. Второто нещо е едно видимо пренасочване на експорта към страни извън ЕС. Това е по-скоро добър знак, икономиката се адаптира към новите центрове на просперитет в света, каза Богданов.

Извън Европа най-активно си партнираме във външната търговия с Турция, Русия, Сърбия и Македония при износа и с Казахстан и Израел при вноса, съобщава националната статистика. Според данните вносът продължава да превишава износа. Това е нормално за по-бедните страни, които привличат инвестиции отвън, обяснява Богданов.

Единствените периоди, в които България няма такова превишение, са периодите на най-тежка макроикономическа криза и това са годините около 97-ма и края на 2009-а и началото на 2010-а. То е притеснително, ако това потребление на вносни стоки се финансира със заеми. Това се случи на Гърция, примерно последните две десетилетия. Но при нас нови кредити почти няма и това, което виждаме като потребление, е по-скоро устойчиво, то не е финансирано с нови заеми. Не представлява някакъв риск и възможност за някакъв нов колапс, обясни Богданов.

По публикацията работи: Велина Сашева

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна