Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Дронзина: Много е вероятно Ал Кайда да стои зад протестите в Близкия Изток

Снимка: БГНЕС
Филмът "Невинността на мюсюлманите" не е продуциран от САЩ или от някоя страна. Това е филм, който е продуциран от частно лице. Опасното в случая е, че  акт на едно частно лице, се възприема като обида срещу ислямския свят от западния свят. Това каза експерт по въпросите на тероризма проф. Татяна Дронзина в предаването "Преди всички".

Много е вероятно Ал Кайда да стои зад организацията на протестите. Това е една възможност, която не можем да изключим. Съвпаденията са прекалено много, за да бъдат пренебрегнати. Истина е, че тези протести избухнаха на основата на показването на този филм, но атаките в трите страни изглеждат много координирани и разследването, което правителството на САЩ води е насочено към това дали това не са добре подготвени провокации. Очаквам постепенно затихване на протестите, но не това е проблемът. Проблемът е дали ще остане този антиамериканизъм, обясни проф. Дронзина.

Засега има много неясноти около този филм. Не е ясно кой точно го е продуцирал. Бяха лансирани поне две версии. Освен това се оказа, че и самите артисти не са знаели точно за какво става дума и не са разбрали добре сюжета. Много от тях са смятали, че става дума за продукция под название "Пустинен бой", но не това е важно. Важен е начинът, по който този филм беше възприет и е важно това, че реакцията, която той отключи трудно оттук нататък може да бъде контролирана, каза експертът.

По думите й Арабска пролет означава изчерпване на светската алтернатива в съответните страни - едно изчерпване, което е предизвикано от обстоятелството, че светските правителства не са могли да осигурят ефективно управление, не са могли да се справят с корупцията, с ниския стандарт на живот в съответните страни. Арабската пролет е едно явление, което много трудно можем да оценим еднозначно и да кажем, че това е нещо добро, допълни проф. Дронзина.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна