Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Над 500 следователи избират своя представител в новия Висш съдебен съвет

Снимка: БГНЕС

Малко над 500 следователи избират днес единствения си представител в новия Висш съдебен съвет. Изборът ще е между двама кандидати. Той може да бъде проследен директно и в интернет страницата на Съвета. Точно в 14 часа започна гласуването, което приключи минути преди 15 ч., а броенето на бюлетините започна веднага. Към 18 ч., бюлетините бяха преброени, но все още нямаше официално оповестени резултати. По неофициални данни, значителна преднина има Румен Георгиев

Следователите са единствените, които пряко избират своя представител в т.нар. "правителство на съдебната власт". Кандидатите са Койчо Трухчев - завеждащ отдел в Националната следствена служба, и Румен Георгиев - заместник-директор на Националното следствие. Георгиев е бил член на предишен състав на Висшия съдебен съвет.

И двамата казаха, че ако бъдат избрани ще се опитат да върнат Следствието на мястото, което заслужава. В изказванията им, а и във въпросите, които им бяха задавани, прозираше известна обида от това, че работата на следователите се неглижира. Според Румен Георгиев следователите избират само един член на Висшия съдебен съвет, защото нямало как да избират по-малко.

Какъв да бъде следващия главен прокурор, мъж, жена, човек от системата или извън нея, бяха питани и двамата кандидати. След като констатира, че и жените са хора, Койчо Трупчев заяви, че няма да сочи пол, защото половината от поддръжниците му били жени. Румен Георгиев пък препоръча при избора на нов главен прокурор да се има предвид какви са били неговите предшественици.

Главният прокурор Борис Велчев призова следователите да допуснат наблюдателите плътно зад изборната комисия, за да може изборът действително да бъде чист и демократичен. Велчев смята, че независимо от това, че следователите излъчват само една своя кандидатура, гласът им ще бъде чут в следващия Висш съдебен съвет. Той напомни, че прозрачният избор би бил опорочен, ако бъдат избрани неподходящите кандидати:

Когато говорим за избори на Висш съдебен съвет, всички сме се фокусирали върху прозрачност, публичност. Това, разбира се, е важно. Но ако публично и прозрачно изберем неподходящи хора, това няма да е особен успех. Затова ми се струва важно не само да запазим прозрачността такава, каквато я има, но и наистина гласувайки в общите събрания и на следствието днес, и на прокуратурата в петък, да изберем най-добрите. Ако изберем недостойни хора публично и прозрачно, особен смисъл няма.

Това изказване на главния прокурор прозвуча като прощално и като отчетно. Той каза, че вероятно до края на мандата си няма да има повече възможност да види следователите на място, благодари им за съвместната работа и призна, че не е успял да направи всичко за тях.

Днес присъства и бившият председател на ВАС и сега омбудсман Константин Пенчев, който коментира избора на съдиите и избора за Висш съдебен съвет:

Самият факт, че 24 часа продължи това събрание и че имаше такива остри дебати, показа, че дори да е имало някакъв предварителен сценарий, то явно или не се случва, или поне ако се случва, се случва много трудно. Това е едното, което мога да кажа. Второто, което мога да кажа, е обективната истина - бяха избрани сравнително млади хора, млади, но с достатъчно опит, което така, слава Богу, опроверга моите опасения, че в новия съдебен съвет ще има само стари муцуни.

Подробности чуйте в звуковия файл.

По публикацията работи: Силвия Великова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна