Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

И. Московски: София е на второ място в Европа по скорост на интернет

Снимка: Венета Николова

Министърът на транспорта Ивайло Московски, председателят на СЕМ Георги Лозанов и председателят на медийната комисия в Народното събрание Даниела Петрова коментираха в "Преди всички" двата основни аспекта от посещението на заместник-председателя на Европейската комисия Нели Крус в България - цифровия ред и свободата на словото.

Ивайло Московски, министър на транспорта: 

Надяваме се на водеща роля на България в регионално отношение и това би дало повод да върви в посока осигуряване на повече финансиране за подобни проекти.
Проектите винаги са повече от финансирането, което получаваме. Екипите във всички институции работят доста усилено. Искрено се надявам да получим добра оценка и така – добро финансиране. Със сигурност трябва да се заделят пари в националния бюджет, но и всяко министерство, всяка институция трябва да има повече средства. По скорост на интернет София е на второ място в Европа, по покритие също сме добре. В момента се работи по проект за инфраструктура за интернет в отдалечени райони.

Георги Лозанов, председател на СЕМ:

Посещението не би могло да даде пълна картина на ситуацията в медиите. Освен това, няма кой да реши проблемите ни освен самите ние. Не е едно и също положението на медиите в България, има различни медии и различни проблеми. Има дълг към електронните медии, защото не са носител на такъв тип безпокойство. Регулацията не е проводник на проблем в медиите, има своята независимост и стабилност. Въвеждането на известна симетрия в цялото медийно пространство означава нов закон и други нови неща като нова защита на журналистите, включително и от работодателите.

Даниела Петрова, председател на Комисията по културата, гражданското общество и медиите:

Правени са промени в закона, проблемът не е толкова на законодателно ниво, закон няма да реши проблема. От 2002-ра до 2011-а оценката на „Репортери без граници“ е все по-лоша, България. Медиите у нас са независими и при тях е налице добър модел. Може винаги да се търсят проблеми и подобряване, но няма отделен закон за концентрация на медиите и се прилага Законът за защита на конкуренцията. Интернет не е обект на регулация и отделна законова регламентация. България ползва най-бърз и евтин интернет. За медиите трябва сериозен диалог, с приоритетите и дневния ред на ежедневието тази дискусия е разпокъсана.

Целите интервюта чуйте в звуковите файлове.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна