Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Над 280 хил. лв. за заплати дължат частни фирми в област Монтана

Снимка: Архив
Над 280 хиляди лева за заплати дължат фирми от частния сектор в област Монтана. Те са предимно строителни и охранителни и в повечето случаи са санкционирани по няколко пъти от Инспекцията по труда.

Изплащането на трудовите възнаграждения вече близо два месеца се следи от специализиран софтуер на Инспекцията по труда. Този вид наблюдение е още в експериментална фаза, прилага се на случайно подбрани работодатели и вече води до издаването на актове за нарушения, каза директорът на Инспекцията по труда в Монтана Димитър Петров.

Към момента в този софтуер имаме вкарани двадесет и няколко фирми на територията на област Монтана. Бих казал, че повече от половината от тях са съвсем случайно попаднали там, единични случаи, за които вече нарушенията са отстранени и заплатите са изплатени. Има разбира се и някои фирми, които са проблемни, проблемът при тях е хроничен, бих казал. Това са най-често строителни фирми и охранителни фирми. За съжаление, въпреки нашите постоянни усилия в тази посока проблемът продължава.

В черния списък на инспекцията е строителна фирма, която изпълнява големи обекти, финансирани с пари от Европейския съюз. За няколко месеца тя дължи на работниците си над 200 хиляди лева.
По публикацията работи: Николай Драгиев - кор. на БНР в Монтана

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна